Metropolia ja Riesa Consultative edistävät kampusten esteettömyyttä

25.4.2024 - 12:51

Metropolia Ammattikorkeakoulu ja yhdenvertaisuuden sekä esteettömyyden asiantuntijayritys Riesa Consultative lähtevät yhteistyössä kehittämään Metropolian kampusten esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Esteettömyys kampuksilla tarkoittaa vaivatonta liikkumista, helppoa pääsyä rakennuksiin ja portaatonta siirtymistä paikasta toiseen. Esteettömyys on myös selkeitä ohjeita ja opasteita, sopivaa valaistusta ja hyvää akustiikkaa sekä toimivaa äänentoistoa. Metropolian kampusten esteettömyyttä lähdetään vahvistamaan kokonaisvaltaisesti huomioiden kuulemis-, näkemis- ja liikkumisympäristön. Tavoitteena on parantaa opiskelijoiden, henkilökunnan ja vierailijoiden hyvinvointia sekä viihtyvyyttä. Yhteistyön alkuvaiheessa Metropolian kaikille neljälle kampukselle tehtiin esteettömyyskartoitukset, joiden avulla kohteiden esteettömyyden nykytaso saatiin selville.

”Saavutettavassa ja esteettömässä opiskelu- ja työympäristössä kaikki voivat toimia ominaisuuksistaan riippumatta yhdenvertaisesti. Esteettömyyden kehittäminen hyödyttää kaikkia. Riesa Consultative on meille tärkeä kumppani, joka osaa tukea jatkuvan kehittämisen periaatettamme”, sanoo Metropolian toimitilapäällikkö Patrik Kuhlman.

”Metropolia toimii edelläkävijänä, sillä aiemmin esteettömyyden tasoa ei ole numeerisesti voitu mitata. On hienoa päästä tekemään Metropolian kanssa yhteistyötä, ja että he haluavat olla esteettömyysindeksin käyttöönotossa ensimmäisten joukossa. Odotamme yhteistyön jatkumista suurella innolla!” sanoo esteettömyysasiantuntija Ella-Riikka Isometsä Riesa Consultativesta.

Kolme henkilöä tarkastelee kampuksen opaskarttaa.
Kuvassa vasemmalta Pia Monthan ja Patrik Kuhlman Metropoliasta sekä Ella-Riikka Isometsä Riesa Consultativesta.

Metropolian kampuksien esteettömyyttä kartoitettiin ensin

Kampusten esteettömyyden kehitystyö käynnistyi vuonna 2023 tarpeesta uudistaa kampuskohtaisia saapumisohjeita siten, että niissä huomioidaan paremmin erityisryhmät.

Seuraava askel oli kaikkien neljän kampuksen esteettömyyskartoitukset. Kampusten tiloja tarkasteltiin opiskelijapolun mukaisesti huomioiden kuulemis-, näkemis- ja liikkumisympäristön esteettömyyden. Kartoitusten avulla saatiin tietoa tilojen esteettömyyden nykytilasta ja kehittämistarpeista. Kartoitustuloksia analysoimalla jokaiselle kampukselle muodostettiin esteettömyysindeksi, joka kertoo reaaliaikaisen ja todenmukaisen tilanteen kunkin kampuksen esteettömyyden tilasta.

”Saatua dataa tullaan hyödyntämään esteettömyyden johtamisessa: esteettömyyttä pystytään kehittämään suunnitelmallisesti, asettamaan tavoitetasoja ja seuraamaan muutosta. Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään helposti toteutettaviin toimenpiteisiin ja aletaan suunnittelemaan toimenpiteitä tuleville vuosille”, sanoo Riesa Consultativen Ella-Riikka Isometsä.

Kampusten kattava kartoitustyö ja kampusten esteettömyysindeksi luovat pohjan jatkuvalle kehittämistyölle.

”Haluamme kehittää kampuksiamme pitkäjänteisesti ja luoda Metropolian kampusten käyttäjille yhdenmukaiset mahdollisuudet osallistua. Uskon, että tähän tavoitteeseen pääsemme hyvällä suunnittelulla ja yhteistyöllä”, sanoo Metropolian toimitilapäällikkö Patrik Kuhlman.

Lisätietoja:

Patrik Kuhlman
toimitilapäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu

Ella-Riikka Isometsä
Esteettömyysasiantuntija, Riesa Consultative Oy